Het belang van teamafspraken


Het belang van teamafspraken met behulp van wetenschappelijk onderzoek

teamafspraken zijn afspraken die een team maakt over hoe het samenwerkt, communiceert en beslissingen neemt. Ze kunnen gaan over zaken als doelen, rollen, verwachtingen, feedback, conflicten en evaluatie. teamafspraken kunnen de effectiviteit, productiviteit en tevredenheid van een team verbeteren door een gedeeld begrip en vertrouwen te creëren, de betrokkenheid en verantwoordelijkheid te vergroten en de samenwerking en coördinatie te bevorderen.

Maar hoe maak je goede teamafspraken? En hoe zorg je ervoor dat ze worden nageleefd? Een manier om dit te doen is door gebruik te maken van wetenschappelijk onderzoek. Wetenschappelijk onderzoek kan ons helpen om de factoren te identificeren die bijdragen aan de effectiviteit van een team, en om acties en interventies te ontwerpen die de kwaliteit van die factoren kunnen verbeteren.

Een voorbeeld van een wetenschappelijke benadering van teamafspraken is het gebruik van teamcharters. Een teamcharter is een document dat de missie, doelen, normen en regels van een team vastlegt. Het wordt meestal aan het begin van een project of opdracht opgesteld door het team zelf, met behulp van een gestructureerd proces dat dialoog en consensus bevordert. Een teamcharter kan helpen om de verwachtingen en verantwoordelijkheden van de teamleden te verduidelijken, mogelijke problemen te voorkomen of op te lossen, en het commitment en de motivatie van het team te versterken.

Een ander voorbeeld van een wetenschappelijke benadering van teamafspraken is het gebruik van teamontwikkelingsmodellen. Een teamontwikkelingsmodel beschrijft de fasen of stadia die een team doorloopt in zijn evolutie, en de uitdagingen en behoeften die elk stadium met zich meebrengt. Een bekend model is het Tuckman-model, dat bestaat uit vier fasen: forming (vorming), storming (storming), norming (normering) en performing (presteren). Door zich bewust te zijn van deze fasen kan een team zijn overeenkomsten aanpassen naargelang de situatie verandert, en zo zijn prestaties en welzijn optimaliseren.

Er zijn nog veel meer wetenschappelijke bronnen die teams kunnen helpen om effectieve overeenkomsten te maken en te onderhouden. Twee plekken die informatie en tools bieden zijn https://www.atlassian.com/ en https://www.hyperisland.com/. Deze websites bieden onder andere artikelen, video’s, workshops, templates en checklists over verschillende aspecten van teamwork, zoals communicatie, feedback, conflictbeheersing, besluitvorming, creativiteit en innovatie.

teamafspraken zijn dus niet alleen een kwestie van gezond verstand of intuïtie. Ze kunnen ook gebaseerd zijn op wetenschappelijk bewijs en methoden die hun effectiviteit hebben aangetoond. Door gebruik te maken van deze bronnen kunnen teams hun samenwerking naar een hoger niveau tillen, en zo betere resultaten behalen voor zichzelf en hun organisaties.

Referenties: